West Leederville Addition

Western Australia
Addition

Services
Full architectural and interior.

This project was for an artist and has achieved a generous working space surrounded by a courtyard setting. Temporary accommodation to guests is available from time to time.

A key consideration in developing the studio design was passive solar principles and creating a bright work environment. The passive solar design relies on a balance of glazing and shading elements.

The design included building to the boundaries on the south and eastern sides of the lot and maximising the size of the courtyard north of the studio. In place of the garden, a summer stone courtyard was laid out, making use of trees to provide summer shade.

The studio comprises a major work space, bathroom and storage loft. It has a polished concrete floor, walls designed to allow for hanging and fixing work and an operable glazed northern wall connecting interior and exterior.

Tested throughout the year, the place, requires no heating. Cooling is achieved by moving air with sweep fans to achieve comfort conditions.


The studio took the place of a small suburban garden and a number of sheds. Mature trees were retained to give the place an instant setting.